Інститут кіно і телебачення

Кукоренчук Володимир Вікторович – оператор, що підкорив Україну

Вітаю,  Володимир Вікторович.  Рада бачити вас у гарному настрої.  Кінооператор, лауреат Державної премії України імені Т.Г. Шевченка,  заслужений діяч мистецтв України і цей ще не весь перелік ваших досягнень. Розкажіть нам, як ви стали кінооператором? На якому етапі життя ви обрали цей шлях, цю професію?

На шкільному етапі. Батьки купили фотоапарат, десь у 3 класі. Ми з сусідом ходили і фотографували все, що бачили.  Його старша сестра вступила у МДУ(МГУ) і одного разу привезла фотографії. А ми таких зроду не бачили. По-перше, зовсім інша якість, по-друге, розмір. Ми друкували 6х9, а тут формат А4. Ну і почалось…

Ваше дитинство пройшло на Сумщині. Чим воно вам запам'яталося?

Ви знаєте, я народився на Сумщині, але мешкав зовсім не там. До 6 років я жив в Удмуртії – це радянська автономна республіка, біля Уралу. А чому так? Тому що батьки були евакуйовані з заводом «Арсенал» підчас війни на схід. Ще 2 роки жили у Москві, а тоді вже батько переїхав, по розподілу, в Черкаси.

Ось це так несподіванка. Після закінчення Всесоюзного державного інституту кінематографії,  1974 року, ви  стали оператором "Укркінохроніки". Зараз працюєте там, чи  повністю віддалися праці  у КНУКіМ?

Вже давно я там не працюю. Я повністю присвятив себе університету.

Ваша колекція фільмів  перекотила за сотню. Чи є з-поміж них робота, якою ви найбільше пишаєтеся? Так би мовити, фільм-візитка?

Інколи закінчуються візитки, ти замовляєш нові і змінюєш дизайн. От так і з фільмами. Але, мабуть, це кінокартина Сергія Буковського«Сон». Чому? Як сказав мій товариш із кінохроніки Олександр Іванович Коваль: « У цьому фільмі, оператор став ідеологом» . Сценарій був на кшталт : Ой, Дніпро, Дніпро і про все Дніпро – тобто глобальна тема. А ми все зняли на Канівщині і тут знайшли глобальні проблеми. Ось це мені подобається, що ми  в малому знайшли велике, величне.

Це ж не абияка праця! Чому б ви хотіли навчити своїх студентів?

Багато чому. По-перше, навчити їх розумітися на мистецтві, по-друге, виховати у них добрий смак, а по-третє, зробити з них гарних фотографів.

Так-так, це потрібно. Ви на собі відчули всі труднощі кінематографічної праці. Що у роботі кінооператора  найважче?

Найважче? Втілити те, що ти задумав. Ніякі фізичні навантаження не зрівняються з втіленням міркувань в реальність. Я вважаю, що якщо ти хоча б 50% втілив з усього, що надумав, то це здорово!

Що ви відчули, коли отримали звання «Заслужений діяч мистецтв України»?

Я дуже критично до себе ставився. Тому, коли отримав цю нагороду, видихнув з полегшенням. Відчув, що заслужив!

Професійна ноша оператора і фотографа співзвучна.  Вони повинні мислити зображенням і знаходити правильний момент, ракурс. А ви,  Володимир Вікторович,  художній керівник курсу кафедри фотомистецтва.  Як гадаєте,  якими рисами повинен володіти істинний фотохудожник?

Мати гарний слух.

Слух?! А чому не смак, а слух?

Чому? Тому що людина, яка слухає... Наведу цитату Лесі Українки: «Стояла я і слухала весну…». Для того,щоб зрозуміти, що ти бачиш потрібно його спочатку вислухати. Це стосується не тільки людини, а й пейзажу, натюрморту і всього, що тебе оточує. Якщо ти зрозумієш, що ти бачиш, то зможеш це втілити, влучно передати внутрішню суть.

Тобто зможеш віднайти потаємне. Повинна була б на цьому завершити, але… Я КВВ і ви КВВ.  Правда ж цікавий збіг?

Дійсно, згоден. А ви знаєте, як розшифровується ця абревіатура ?

Кожен трактує по-своєму. А що вона означає для вас? 

Колись, в СРСР, був коньяк – КВВК.

І на цій чудовій ноті ми завершимо інтерв’ю. Дякую, Володимир Вікторович, що приділили час. Безмежно вдячна, зичу усього вам найкращого.

Дякую і вам також. На все добре.

Каліновська-Павлюк Вікторія

#ікітб #фкітб #факультет_кіно_і_телебачення #інститут_кіно_і_телебачення #телебачення #кіно #київський_університет_культури #київський_національний_університет_культури_і_мистецтв #університет_щасливих_людей #український_гарвард #поплавський #університетзірок #кук #кнукім #poplavskiy #університет_культури #місцещасливихлюдей #український_гарвард #абітурієнт #абітурієнт202#конкурс #київ #україна#талановитим_вхід_без_черги

ДЕКАНАТ:

Адреса: Київ, вул. Чигоріна, 14 (каб.25)

Режим роботи: ПН. - ПТ.: 08:30 - 17:30

Тел.: +38 (093) 741-30-55

E-mail: ikitbtv@gmail.com

              

ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ ФКіТБ:

Адреса: Київ, вул. Є.Коновальця 36 ( 3 корпус, 3 поверх, 302 ауд.)

Режим роботи: ПН. - НД.: 08:00 - 20:00

Моб.:+38 (063) 470-92-39 Володимир Петрович Данилюк

Моб.: +38 (067) 294-29-97 Олександр Ілліч Балабан

Моб.:+38 (093) 035-88-17 Катерина Сергіївна Степаненко

E-mail: abiturient@knukim.edu.ua

              

 
Карта (клацніть для збільшення)

Copyright © 2016-2023 ФКіТБ

Розробка сайту: Dmytro Romankov