Інститут кіно і телебачення

ТОП-5 фактів про Новий рік

Та чи впевнені ви, що знаєте про цей день бодай щось? Загубившись у стандартних новорічних традиціях, таких як прикрашання ялинки,чи готування усім вже набридлого олів‘є, ми і гадки не маємо звідки ці традиції до нас прийшли та що символізують. Тож сьогодні ви дізнаєтеся про це свято більше.

Перший факт додасть нам трішки знань з історії і пояснить коли все ж таки ми почали святкувати Новий рік.

1. Спочатку Новий рік для наших пращурів був виключно весняним святом і зустрічали вони його в березні .А ось чому: в березні починалися польові роботи,відходила зима,а отже починалося нове життя. Але вже в 46 році до н.е. Юлій Цезар захотів перенести святкування Нового Року на 1 січня. Юліанський календар, котрий був названий в його честь, поширився по всій Європі.

Кожна людина хоча б раз у житті ставила перед собою питання «чому ялинка?». Ай дійсно,чому ялинка стала цим новорічним символом і вже котре століття займає почесне місце в господах людей?

2. Справа в тому,що ялинка вічнозелене дерево. Опираючись на це вона - символ вічного життя. Тож кожен хоче вірити в силу цього деревця.

«А чому взагалі ми маємо її якось прикрашати?» - запитаєте ви. Наші пращури здавна вірили,що у кожному дереві живе чиясь душа,злі або добрі духи. І аби задобрити цих духів люди почали приносити їм у жертву...Не лякайтеся,різні плоди чи кусочки цукру,прикрашаючи ними ялинку.

А от наступний факт буде стосуватися самих новорічних прикрас. Як ми вже знаємо,люди прикрашали святкове дерево різними плодами і солодощами. Але ж часто траплялося таке,що рік видавався не врожайним і прикрашати ялинку було просто нічим.

3. Саме тому,склярі вирішили виливати плоди зі скла. У їхніх майстерних руках розпалене скло перетворювалося і на яблука,і на кукурудзу,і на горішки. Перша скляна кулька з’явилася на світ у 16 столітті. І вже пізніше задля різноманіття почали виливати фігурки тваринок та інших персонажів.

Думаєте ялинку споконвіку встановлювали десь посередині коридору ,чи в кутку кімнати,як звикли це робити ми з вами? Тоді наступний факт вас дуже здивує.

4. У Середньовіччі це святкове дерево прилаштовували на стелі ! І прикрашали її теж вверх ногами. Запитаєте чому?Пояснення цьому факту не можуть знайти навіть науковці.

Та не завжди наш народ міг вільно святкувати це  традиційне свято.

5. В СРСР з 1918 по 1935 рік прикрашати на Новий Рік ялинку було заборонено, так як радянська влада тієї епохи активно боролася проти усіх проявів релігії, а традиція наряджати ялинку нерозривно пов’язана з Різдвом. З 1935 року, за указом Сталіна, Різдво перетворилося на Новий рік, а Вифлеємська зірка – в червону п’ятикутну зірку. Тоді ж вперше з’явилися Дід Мороз і Снігуронька.

Тож на такій не зовсім легкій ноті хочу побажати усім нам цінувати те,що залишатиметься з нами завжди - наша культура і традиції. Про які ми так часто забуваємо,прилаштовуючись до закордонних трендів.

 

#ікітб #фкітб #факультет_кіно_і_телебачення #інститут_кіно_і_телебачення #телебачення #кіно #київський_університет_культури #київський_національний_університет_культури_і_мистецтв #університет_щасливих_людей #український_гарвард #поплавський #університетзірок #кук #кнукім #poplavskiy #університет_культури #місцещасливихлюдей #український_гарвард #абітурієнт #абітурієнт2022 #конкурс #київ #україна#талановитим_вхід_без_черги

ДЕКАНАТ:

Адреса: Київ, вул. Чигоріна, 14 (каб.25)

Режим роботи: ПН. - ПТ.: 08:30 - 17:30

Тел.: +38 (093) 741-30-55

E-mail: ikitbtv@gmail.com

              

ПРИЙМАЛЬНА КОМІСІЯ ФКіТБ:

Адреса: Київ, вул. Є.Коновальця 36 ( 3 корпус, 3 поверх, 302 ауд.)

Режим роботи: ПН. - НД.: 08:00 - 20:00

Моб.:+38 (063) 470-92-39 Володимир Петрович Данилюк

Моб.: +38 (067) 294-29-97 Олександр Ілліч Балабан

Моб.:+38 (093) 035-88-17 Катерина Сергіївна Степаненко

E-mail: abiturient@knukim.edu.ua

              

 
Карта (клацніть для збільшення)

Copyright © 2016-2023 ФКіТБ

Розробка сайту: Dmytro Romankov